"Családi Fészek" - Ofella Sándor álma megvalósult

Írta: Tarnavölgyi László   
2013. június 02. vasárnap, 10:31

Néhány nappal az úri Bab-Uska Tájház megnyitója után Tápiószecsőn is új gyűjtemény tárhatta ki kapuit.

Mindkét helyen álmodozásból, szorgos munkálkodásból, megszállottságból, őszinte lokálpatriotizmusból, hazaszeretetből álló évtizedek sűrűsödtek össze az ünnepi pillanatok nagyszerűségében. Úriban Szörfi Józsefné gyerekkora óta dédelgetett terve vált valóra, míg Tápiószecsőn a Tápió-vidék legendás népművelőjének, a kistérség múltjának, néprajzának értő kutatójának, szellemi és tárgyi hagyatékénak ismerőjének, rögzítőjének, a világot bejáró, sokszorosan díjazott hagyományőrző népiegyüttes létrehozójának, Ofella Sándornak az ideájából lett valóság.
(Rövidített képgaléria a sietősebb olvasók számára, és a teljes kattintmány a szecsőieknek.)

Ofella Sándor száz évig szeretett volna élni. Még 80 éves kora után is munkás esztendőket jegyzett elő magának a naptárába, de a természet törvényei neki sem engedték, hogy földi útján teljesedhessen be küldetése. Lányai és veje, kijelölt utódja, Walter János tisztességgel bántak, bánnak gazdag szellemi örökségével: nem csak őrzik, de gazdagítják is azt!

Az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes ”60-on túl” is friss, fiatalos! Az első táncosok unokái, dédunokái is büszkén és tartással öltik magukra a népviseletet, kipirultan dobogják, forogják az ősi táncokat, átélik, átérzik a nagy, családi közösség örömét, nevelő, féltő-óvó erejét.

Nem véletlen hát, hogy június elsején Családi Fészek névre kereszteltetett az a múzeum, amelyet dr. habil dr. Kálnoki Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága – Ferenczy Múzeum megyei igazgatója, és Bata József, Tápiószecső polgármestere nyitott meg, miután Dóbiás Zalán plébános úr felszentelte az épületet.

Látványos néptánc-műsorban (Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes, Gyermek néptánccsoport, Fóti Népművészeti Szakközépiskola volt tanulói), Erdélyi László népi zenekara, majd a Drink együttes jóvoltából virtuóz muzsikában, igazi lakodalmi vendéglátásban, ízletes ételek sorában volt része az épületet és az udvart zsúfolásig megtöltő kíváncsi sokaságnak.

Pánd, Úri, és most Tápiószecső az a három példa, amelyek segítségével a tapiokultura.hu felhívhatja a figyelmet arra, hogy vannak olyan települések, ahol a falvak, kisvárosok polgárai nagyszámban, aktívan, saját ötleteik megvalósításában önállóan szervezkedve, eredményesen őrzik és büszkén mutatják meg értékeiket, múltjukat.

Az Ofella Sándor Alapítványa által létrehozott Családi Fészek Néprajzi Múzeum Tápiószecsőn, az Arany János u. 2. szám alatt tekinthető meg.

(Rövidesen elhelyezem a honlapon a látogathatóság mikéntjére vonatkozó információkat is.)