A Múzeum története

Családi Fészek Néprajzi Múzeum

Több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként az Ofella Sándor Alapítvány Kuratóriuma 2013. június 1-én megnyitotta a Családi Fészek Néprajzi Múzeumot az 1925-ben sárfalból készült két szoba, konyha, kamra elrendezésű tornácos lakóházban.
Az eredeti állapotra visszaállított iparos cipészmester által épített épület belső berendezése hűen mutatja be őseink hagyatékát, építészetét.

A lakóház hármas elosztású: egy bejárattal 2 szoba, konyha tekinthető meg, külön bejárattal a kamra, valamint melléképületként kisház jelleggel a nyári konyha.

Az első tisztaszobában vetett ágy, asztal, lóca, sublót mutatja meg a régmúlt idők berendezéseit, eszközeit, a falon családi és vallási képek díszlenek.

A bejárati részen, valamikori pitvar, mai szóval konyha - étkezéshez, főzéshez használt több mint száz éves használati tárgy, eszköz látható.

A hátsó szoba, vagy lakószoba a mindennapi élet színterét mutatja be a XX. század első felének hitelességével.

A ház fontos része volt a kamra. Ez a helyiség most más funkciót tölt be, itt  működik az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes. Elhelyezésre  került az 1950-től működő Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes emléktárgyai, fényképei, dokumentumai, Ofella Sándor  három könyve, amelyben leírja és közreadja élete történetét, hiszen családja életén keresztül egy falu közösségének mindennapjaiban nyerhetünk bepillantást. A helytörténeti étékek, Tápió-völgye néprajzának megmentése, a népdal, népszokás összekovácsolta szülőfalujának hagyományőrzését, melyben a falu lakosságának fele képviseltette magát az elmúlt 65 évben.

A régi, falusi portákon a nyári konyha, vagy kiskonyha külön épületként működött.
Most a cipész-, bognár mesterség szerszámait, tejes-, lekváros köcsögök, vizeskancsók gyűjteményét, katonai szolgálatot teljesítők egyes tárgyait mutatja be.

Az udvarban elhelyezkedő fészerben a mezőgazdasági munkához használt eszközöket mutatjuk meg a látogatóknak, alkalmakként rendezvények, játszó-házi és kézműves foglalkozások lebonyolítására szolgál.


A Családi Fészek Néprajzi Múzeumot meglátogató felnőttek, gyermekek megismerkedhetnek a régi korok gyermekjátékaival.

Őseink mindennapjait bemutató Családi Fészek Néprajzi Múzeumot megtekinthetik:

Cím: 2251 Tápiószecső, Arany János u. 2.

Kedd de.: 9-12 óráig, Csütörtök du.: 16-19-ig, Szombat-vasárnap du.: 15-18 óráig,
vagy igény szerint a 06 30 201 3098 telefonszámon való bejelentkezéssel.

 


   Walter János
  Ofella Sándor Alapitvány Kuratórium Elnöke,
    néprajzi múzeum igazgatója