Föld napja az Általános Iskolában

2015.05.05.

Föld napja április 21-én, az alsó tagozaton

Eseménydús, ismeretekben gazdag, mozgalmas „Föld napi” programunk zajlott az alsó tagozaton.

Diákjaink a Tápió menti tanösvényekről elnevezett állomásokon ismerkedhettek lakóhelyük, Tápiószecső nevezetes épületeivel, emlékműveivel, a bennünket körülvevő növény és állatvilággal, lakóhelyünkön használt régi tárgyakkal, utcanevek eredetével. A környezettudatos szemlélet kialakításához a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, fontosságát ismertettük meg tanulóinkkal. És, hogy ne csak tudásukat bővítsük, mozgásos, játékos feladatok is vártak kisdiákjainkra.

A napunk megnyitóval kezdődött, ahol a programok ismertetése mellett, jutalmaztuk azokat a gyerekeket, akik Tápiószecsőről szóló vers vagy próza írására is vállalkoztak. Megnyitónkat egy vidám, minden tanulót megmozgató gyerekjáték követte Rákosi Györgyné Marika néni és Bacskainé Walter Krisztina kezdeményezésére.

Rendezvényünkön részt vettek a Tápiósági Papp Károly Általános Iskola negyedik évfolyamos tanulói is, akik ügyesen tevékenykedtek, ennek során sok új ismeretet szereztek egy szomszédos település megismerésével.

Az állomások mellett időkitöltő tevékenységekben vehettek részt tanulóink. Megkóstolhatták a helyi gazdák termékeit, kipróbálhatták kézügyességüket, művészi adottságaikat, ismereteket szerezhettek a régi, helyi népviseletről, szokásokról.

Kóstolhattak:

§ kecsketejet és kecskesajtot, tehéntejet és a belőle készült sajtot,

§ házikenyeret, házi rétest, házi lekvárt és szörpöket, lépes mézet.

Megnézhették:

§ a helyi alkotók által készített festmény és tűzzománc kiállítást, csipkeveréssel készült díszítő tárgyakat, melynek a technikáját ki is próbálhatták. Megismerhették dédszüleik ruhaviseletét, láthattak szövőszéken készült házi szőttest.

§ az  iskola folyosóján saját alkotásaikban gyönyörködhettek, előzetes munkákban elkészített Tápiószecsőről készült plakátokat és címereket csodálhattak meg.

Részt vettek:

§ környezetvédelmi vetélkedőn a Clarion Hungary Kft. szervezésében, melynek eredményeként a legügyesebbek jutalomban részesültek,

§ a negyedik évfolyam tanulói két juharfát ültettek az iskola udvarán, ebből szeretnénk hagyományt teremteni a következő években.

Köszönet illeti azokat a civil szervezeteket, alapítványokat, gazdálkodókat, helyi lakosokat, szülőket, akik segítségével/részvételével rendezvényünk színvonalát emelhettük, a gyerekek napját színesebbé, érdekesebbé tehettük.

Köszönjük:

Clarion Hungary Kft. képviselőinek, Bánkiné Lajkó Lillának és Ozsváth Gábornak a vetélkedő lebonyolítását és ajándékozását,

Pogány és Társa Kft.-nek a termőföldet a virágültetéshez,

Bata József polgármester úrnak a két juharfát,

TTA képviselőjének, Czirják Györgynének a segítségét és munkáját,

Gyermekekért Alapítvány képviselőjének Dr. Nán Istvánnénak a segítségét és munkáját,

Kulik Tamásnénak a Pöttöm Óvoda részéről a segítségét és munkáját,

Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes Alapítvány képviselőinek, Rákosi Györgynének és Bacskai Sándorné Walter Krisztinának a hagyományos népviselet bemutatását,

Alkotó Kezek Baráti Társasága résztvevőinek Uherecky Pálnénak tűzzománc, Batáné Bognár Ilonának festészet, Kovács Jánosnénak csipkekészítő kiállítását,

Varga Istvánnénak a házi szőttesek bemutatását,

Ofella Józsefnek a kecsketej termékek kóstolót,

Magyar Zoltánnak és Bereczki Krisztinának a tehéntej termékek kóstolót,

Somogyi Andrásnénak a házi szörp, lekvár, savanyú uborka, házi zsír kóstolót,

Turcziné Soós Évának a lépes méz kóstolót,

Varga Zsófiának a házi rétes kóstolót,

Frauenhoffer Zoltánnénak a házi kenyér kóstolót,

szülőknek akik újrahasznosított játékokat készítettek tanulóinknak,

és azoknak a szülőknek, akik jelenlétükkel segítségünkre voltak ezen az eseménydús, mozgalmas  napon.

 

A rendezvény szervezői és az alsó tagozaton dolgozó pedagógusok

 

Fotók: Föld napja Tápiószecső