Kiszebaba Felvonulás

Írta: Bacskai Balázs

A minap a Farsang utolsó rendezvényét is megtartottuk a Családi Fészek Néprajzi Múzeumban.

A tenapi nap programjának az apropója az volt, hogy így a farsang végéhez közeledve végre elűzzük a telet, és beharangozzuk, s végre eljöjjön a tavasz, és a felmelegedés.  A program este 18.00-kor kezdődött meg, akkor kezdtek gyülekezni a gyerkőcök, az ifjak, és a felnőttek, hogy útjára induljanak a Kiszebabával, és egy kört téve rituálisan véget vessenek a télnek.

Egy kevés néprajzi áttekintő, csak hogy mindenki képbe kerüljön, hogy miért is tartottuk fontosnak ezt a felvonlást:                                                                              A kisze többnyire menyecskének öltöztetett szalmabáb. A lányok énekszóval vitték végig az egész falun majd vízben dobták, vagy elégették.  A bábu a különböző magyarázatok szerint a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője lehetett. A bábu vízbe dobásával, vagy elégetésével kiűzték a telet és a betegségeket a faluból.

A régi hagyományokba való visszatekintő után akkor lássuk az elkészült képeket: Szőke Attila képei, Varga József Zoltán képei                                             Köszönjük a fotókat!

Jó szórakozást kívánunk a Fotókhoz!